top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraIGNITE projekt

Věrnost se vyplatí!

„Věrnost se vyplatí“. Tak zní slogan jednoho obchodního řetězce a má pravdu, věrnost opravdu přináší obrovský užitek.

Pojďme se podívat na pár příkladů, proč se věrnost vyplatí a co nám dává.


1. Věrnost ti dá důvěru

Přemýšlel jsi o tom někdy takto? V ě r n o s t t i d á d ů v ě r u . Zní to logicky, ale měřit to a uchopit? To asi nejde. A přece je to něco tak důležitého. Člověk bez důvěry je jako loď uprostřed oceánu. Nemá jistotu v tom, co bylo, v tom, co je, ani v tom, co bude. Neví, kde je. Musíš se mít na co spolehnout, jinak jseš ztracenej. Musíš mít důvěru v to, že ti bije srdce, i v to, že ráno to sluníčko na obloze fakt bude. Bez této jistoty by tvůj život byl jen plný obav a strachu - a to nechceš a nechce to ani Ten, který Tě stvořil (ano, Bůh).

Důvěra a věrnost přináší nadstandardy, které se vyplatí. Třeba jako studentská kartička na dopravu se 75% slevou. Problémem ale je, že si ji musíš vyběhat a stát ty řady na studijním a v dopravním podniku. Když už ji ale máš, stojí to za to, na řady rázem zapomeneš.

Úplně stejně to funguje i v životě. Přátelství až na smrt nebo láskyplné a milující manželství pevně stojí na důvěře. Bez ní to nejde.

Za naše krátké manželství s Kájou si uvědomuju, jak je důvěra důležitá. Stojí na ní skoro vše. Důvěra, že ten druhý tě miluje, je ti věrný, líbíš se mu nebo že jsi pro něj tím nejdůležitějším člověkem. Ano, důvěra a ne pochybnosti. Bez těchto jistot je vztah prázdný nebo nefungující. Kolikrát je nutné rozhodnout se důvěřovat. A když je potřeba, ujistit se u toho druhého, že tomu tak opravdu je.


2. Věrnost ti dá milióny

Každý z nás začíná od píky - tzn. od začátku. Je jedno, jestli ses narodil na bankovkách, v chudobě nebo prostě do normální rodiny. Je jedno, jestli máš jednu nohu kratší anebo jsi nikdy nevyrazil za hranice, všichni máme stejnou startovací čáru. Zavři teď oči – ne doopravdy, ale jen jako, protože to, o čem teď mluvím, jimi nejde vidět.

Všichni jsme dostali semínko s potenciálem růstu. Máš ho? Jasně že jo. Otevři dlaň. Je tam? Je, já vím, že je. Co s ním uděláš? Zasadíš? Okej, dej si prosím pozor, kam ho sázíš, potřebuje dobrou půdu (tvoje srdce), aby mohlo růst. Nenechávej ho samotné, ale chraň ho před škůdci (strach) nebo spalujícím slunečním žárem (nedůvěra) a hlavně, nenechej si ho vzít (nepřestaň si věřit). Je tvoje, jedinečné, a má potenciál vyrůst a přinést dalších 100 a z nich 1000 a nakonec milion. Nemůžeš ovlivnit to, jaké semínko dostaneš anebo způsobit jeho růst, ale díky tvé VĚRNOSTI budeš sklízet plody, které vyrostly z jednoho malého semínka.

Vidíš teď jen to semínko a strom v nedohlednu? Chci tě povzbudit. Vezmi to, co máš, i když je to úplné nic, a začni. Nikdy není pozdě ani nevhodná doba. Matka Tereza vzala větev, začala psát do písku na ulici a to byla první „škola”, v které učila chudé děti.

Chceš vidět miliony? Miliony šťastných chvilek tvojí rodiny nebo milion přečtení tvého článku o věrnosti? O čem sníš? (Teď přemýšlej, teď přemýšlej, teď přemýšlej, teď přemýšlej, teď přemýšlej.) Tam investuj, protože to je tvoje semínko. (A teď běž investovat).

Semínko totiž může být i jednoduchá myšlenka. Třeba nalepit povzbuzující citáty na kolíčky na prádlo a zaplavit jimi město. První otázka je, jestli tomu věříš a začneš pro to něco dělat, nebo to zahodíš a zapomeneš na to.

Pokud se rozhodneš tomu uvěřit, může se stát, že se najdou další lidé, které tato myšlenka nadchne a dokonce tomu budou chtít věnovat svůj čas a peníze. Někdo ti může nabídnout tisk zdarma nebo dostaneš grant na nákup všeho potřebného. Výsledkem bude spousta děkovných komentářů na facebooku, mnoho úsměvů a povzbuzení, nespočet zážitků a probdělých nocí s vyráběním Kolíčků. Na začátku toho byla důvěra v malý nápad, díky kterému se stalo aspoň milion zážitků, úsměvů, slov, smíchu a taky přátelství.


3. Budeš stálý

Stálost asi není to slovo, kterým bys odpověděl při pohovoru na otázku: „Jaké jsou vaše pozitivní vlastnosti?“. Přesto je to vlastnost, která tě vystřelí ke hvězdám. Co je jednodušší: být stálý, nebo nestálý? Těžší věci obvykle víc bolí, ale zato víc posilují. Tvoje ruce, hruď i nohy, ale hlavně charakter. A to je, oč tu běží. Neběžíš přece jen tak pro nic za nic. Máš cíl a za tím si jdeš.

Pokud běžíš bez cíle, vypadáš jako Homer Simpson běžící za obrovskou koblihou nad hlubokou roklí (Kdo jste viděli Simpsonovi ve filmu?). Cesta není vždy přímá, občas se klikatí nebo skáče jako tep tvého srdce, a v těch chvílích se cíl může ztratit za horizontem. Tvoje věrnost tě k němu ale dovede.

Kolikrát budeme muset být věrní v něčem, u čeho cíl ani nevidíme. Třeba takové psaní diplomové práce. Při psaní a návalech strachu z nestíhání je víra v to, že to dokončíš, tím jediným, co tě drží na nohách a motivuje tě pokračovat. Dá ti pokoj a dostatečnou koncentraci, abys dokázal/a pokračovat v cestě za svým cílem. Neznamená to, že uspěješ, ale dáš ze sebe to nejlepší, co máš. Věrnost ti pomáhá sejmout okovy stresu a pochybností a navléknout si vítězný plášť. Možná nebude červený, ale na to se historie neptá.


Závěrem

Ke konci ti chci říct, že máš na to být věrný. Vůči sobě, ale i vůči lidem kolem sebe. Je jedno, kolikrát jsi lhal sám sobě nebo lidem okolo sebe. Důležité je vidět cenu věrnosti a dovolit jí, aby měnila tvůj charakter.

Velkým vzorem je v tom pro mě Ježíš, který věrnost kladl nad sebe samého. Byl připravený udělat pro ni cokoliv, protože věděl, že být věrný přináší obrovský užitek. A tak byl věrný až na smrt, aby věrnost dostala nový smysl.


Vždycky, když se rozhodneš pro věrnost, měníš se nejen ty, ale i tvé okolí. Na to pamatuj.


Pepa Zvoníček





48 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page