top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraIGNITE projekt

Být dobrým člověkem aneb O dobrotě vol. 2 (tentokrát od Katy Suché!)

Aktualizováno: 2. 1. 2020

B Ů H J E D O B R Ý.


Pro mnoho lidí je tato jednoduchá věta o třech slovech velmi často sporná, nevěří ji a Boha považují za strůjce i špatných věcí. Často slýchávám otázky, jak je možné, že Bůh dopustil tolik utrpení, hladovění, válek, zabíjení nevinných a dětí?


Bývá vždy těžké na ně odpovědět. Pokud by tomu tak mělo být, je pro mě nepochopitelné, proč by mu vůbec stálo za to stvořit svět a člověka. Aby jim snad záměrně škodil? Ne.


Ze své zkušenosti vím, že všechny ty pády, které se mi za život staly, byly vždy k užitku. V těchto chvílích je nejlepší opět vstát, pořádně se nadechnout a znovu na sobě zapracovat, uvědomit si chyby a začít úplně od začátku, s novým elánem a nadšením a s vírou v to, že Bůh pro mě má připravenou ještě lepší cestu, než po které jsem šla/šel do teď.



„Těm, kteří milují Boha, se všechno mění v dobro, a Bůh jim přičítá k dobru i jejich bloudění a chyby.“
SV. AUGUSTIN


Jako lidé děláme chyby, nikdo z nás není dokonalý. Každý vždy někdy zaváhá, někoho zklame, urazí, zapomene, zpozdí se. Je to zcela lidské. Sám by své chyby měl akceptovat, nejlépe i lidé v jeho okolí, nicméně se s nimi zcela nesmířit. Přijmout se jako člověka nedokonalého, ale pokoušet se o to, být stále lepším.


A také o DOBROTU. Být dobrým člověkem. Wow. Dokážeš to o sobě říci?


Jsem vážně DOBRÝ/DOBRÁ!


V čem vidíš TY svou dobrotu, to co je v (na) tobě dobré, v čem jsi dobrý?


V poslední době...

sama u sebe zjišťuji dvě své „tváře“, myšlenky, které mě napadají. Vždy ve všem a v každém chci vidět pouze to dobré: charakter, inteligent, nadání, vzhled… Chci být Bohu vděčná za takového člověka, kterého stvořil k Jeho oslavě a radovat se z toho, jak je dobrý.


Ale pak

Najednou se objeví ta druhá část, ta začíná vypočítávat všechny chyby, nedostatky, začne srovnávat a závidět nebo se posmívat. Vím, že ve mně tyto myšlenky jsou, ale poslouchat ani prožívat, natož s nimi ještě souhlasit NECHCI!


Pokud prožíváš stejné pocity, pojďme do toho se od nich oprostit!


V každém se ukrývá spoustu dobra, které můžeme obdivovat a na druhých si vážit. Tak je zcela zbytečné se zatěžovat porovnáváním, popřípadě dokonce odsuzováním lidí za jejich nedokonalosti.


Všechno dobré a dokonalé je dar shůry od Otce světel, u něhož není žádná změna, žádný proměnlivý stín.“
JAKUB 1,17

K dobrotě se velmi úzce pojí vděčnost. Pokud budeme hledat kolem sebe dobro, budeme nacházet i v sobě vděčnost za vše, co se nám daří, s jakými nádhernými, dobrými lidmi jsme se setkali, co jsme dobrého zažili, co dobrého jsme do svého srdce získali… A ke všemu s úctou a pokorou přistupovali.


Na závěr Tě chci povzbudit! Neboj se! Neboj se vyjít ven a hledat kolem sebe a v lidech to dobré. Když budeš každý den hledat Boží dobrotu, můžeš očekávat dobré věci, které do tvého života vplují.




Vaše Katy

akční studentka zapálená pro Boha a dobré věci, milovaná dcera i kamarádka, členka projektu IGNITE

40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page